Rezort školstva podporuje rozvoj finančnej gramotnosti na Slovensku

14.11.2013 Bratislava

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR predložilo na rokovanie vlády Správu o stave vzdelávania zameraného na podporu rozvoja finančnej gramotnosti. Materiál predstavuje sumár aktivít, ktoré sa realizovali v oblasti finančného vzdelávania v rezorte školstva od roku 2008.
Už od roku 2009 majú školy a ďalšie vzdelávacie inštitúcie k dispozícii Národný štandard finančnej gramotnosti, ktorý vznikol v spolupráci s odborníkmi z bankovníctva a poisťovníctva. Materiál vymedzuje šírku poznatkov, zručností a skúseností v oblasti finančného vzdelávania a manažmentu osobných financií a popisuje minimálne požiadavky na funkčnú finančnú gramotnosť absolventov prostredníctvom osvojených kompetencií. Obsahuje témy, ako sú napríklad Finančná zodpovednosť a prijímanie rozhodnutí, Sporenie a investovanie či Úver a dlh. Národný štandard finančnej gramotnosti sa stal súčasťou štátnych vzdelávacích programov, záväzných pre všetky školy.
„Finančná gramotnosť je kľúčový faktor na to, aby ľudia dokázali zodpovedne hospodáriť s vlastnými peniazmi. Náš prístup v rámci škôl dáva veľmi stabilné základy zodpovednému hospodáreniu a preto musíme s ďalšími partnermi sledovať a priamo podporovať tieto aktivity,“ uviedol na margo predloženej správy Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Dušan Čaplovič.
V základných školách je problematika finančnej gramotnosti zapracovaná do osnov jednotlivých predmetov, ako sú matematika, informatika, geografia, slovenský jazyk a literatúra, ale i výtvarná výchova. Žiaci sa učia plánovať a vytvárať rozpočet, získavajú zručnosti, vďaka ktorým môžu využívať svoje zdroje a učia sa tiež efektívne spolupracovať v tíme.
Na gymnáziách sa finančné vzdelávanie realizuje predovšetkým na hodinách matematiky a občianskej náuky. V stredných odborných školách je finančná gramotnosť zapracovaná do viacerých odborných predmetov a mnohí žiaci si môžu v rámci tzv. „cvičných firiem“ osvojiť aj praktické zručnosti a činnosti potrebné pri zakladaní a riadení malých a stredných podnikov.
Od 1. septembra 2013 sú taktiež v platnosti upravené štátne vzdelávacie programy, ktoré už obsahujú aj vzdelávací štandard Ekonomické vzdelávanie. Ten rieši základné otázky sveta práce, finančnej gramotnosti, spotrebiteľskej výchovy a výchovy k podnikaniu a má definované aj výkonové a obsahové štandardy z oblasti finančnej gramotnosti vo vzťahu k jednotlivým stupňom vzdelania.
Veľká pozornosť bola venovaná aj vzdelávaniu pedagógov v oblasti finančnej gramotnosti. Metodicko-pedagogické centrum pripravilo dva vzdelávacie programy aktualizačného kontinuálneho vzdelávania. Pre učiteľov bol určený program Finančná gramotnosť v rozsahu 60 vyučovacích hodín a pre cieľovú skupinu učiteľ, majster odbornej výchovy a vychovávateľ program Finančná gramotnosť do škôl v rozsahu 40 vyučovacích hodín. Za obdobie od apríla 2010 do decembra 2012 prešlo týmto vzdelávaním spolu 2 439 pedagogických a odborných zamestnancov škôl. K aprílu 2013 bolo akreditovaných v rámci kontinuálneho vzdelávania 16 vzdelávacích programov v oblasti finančnej gramotnosti pedagógov.
Na úrovni vysokých škôl sa otázkou finančného vzdelávania zaoberala Katedra pedagogiky Národohospodárskej fakulty EU v Bratislave, kde v rokoch 2010 – 2011 riešili projekt Finančná gramotnosť na základných a stredných školách. V rámci neho vzniklo okrem iného aj sedem stredoškolských učebníc a dve metodické príručky.
V oblasti ďalšieho vzdelávania sa otázkou finančnej gramotnosti zaoberá Stratégia celoživotného vzdelávania z roku 2011, v ktorej je jednou z priorít aj úroveň kompetencií jednotlivca pre jeho profesijný a osobnostný rozvoj. V rámci toho sa venuje aj potrebe rozvoja finančnej gramotnosti ako jednej z kľúčových kompetencií.
Na úrovni mladých ľudí vo veku 15 – 18 rokov podporuje neformálne vzdelávanie aj v oblasti finančnej gramotnosti IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže. Od roku 2011 realizuje národný projekt KomPrax – kompetencie pre prax, do ktorého by sa malo zapojiť celkovo až 12 000 mladých ľudí. Jeho súčasťou je napríklad finančná podpora ich malých projektov vo výške 200 euro.
Implementácii Národného štandardu finančnej gramotnosti v oblasti ďalšieho vzdelávania sa okrem rezortu školstva venovali aj viaceré občianske združenia, inštitúcie či súkromné spoločnosti ako napríklad Junior Achievement Slovensko, Nadácia pre deti Slovenska, Národná banka Slovenska, Slovenská banková asociácia či Slovenská asociácia poisťovní.

Michal Kaliňák
hovorca ministra
 

Vyberte región